Skip to content

A101 Urban Block Competition Proposal / b4 Architects

Tháng Sáu 2, 2011

By Alison Furuto — Filed under: Housing , 

1294680649-a101-01

Courtesy of 

With the design challenge of housing 150,000 people for a new city near b4 Architects shared with us their proposal for the A101 Urban Block Competition where they have focused on a thoughtful making of spaces while being sensitive to the context conditions of the city. More images and architect’s description after the break.

1294680658-a101-04-1000x478

Courtesy of ‘Be in sunshine’

The city, the part of the landscape in which each individual identifies himself, is a mobile world, free of known limitations, which is based mainly on the relationship between the homes from which their inhabitants can have an idea of the world. The input of the isotropic space of the board of the masterplan is accepted with the resulting a regular grid on plan and elevation on which some little ‘perturbations’ are introduced: they can generate a place where people understands and appreciates the complexity of contemporary life as intentional and aesthetic experience.

1294680663-a101-06-1000x630

Courtesy of On this watermark, 17 variations are designed for the 4 housing typologies from 1 to 4 rooms. These apartments are assembled with theoretically infinite number of combinations of starting. The result is a residential block formed by architectural elements that can be different with the variation of the context conditions and exposure to the sunlight.

1294680717-a101-13-357x1000

Courtesy of Common areas and distribution are designed as real public spaces where the rituals of the meeting need to be considered. The courtyard is a wide semi-public residential garden, with controlled accessibility, that, with all the green areas on the terrace, becomes an integrated system that involves every apartment. The project is a thoughtful making of spaces around the original archetype of fence, ‘temenos’ (τέμενος), an enclosing a space where can be possible to implement yet that innate sense of living of every human being.

Project team: Gianluca Evels & Stefania Papitto – b4 Architects with Sebastiano Maccarrone
Location: 
Year: 2010
Type: Competition
Object: A101 Urban Block
Client: Masshtab Company
Area: 14000 sqm Programme: housing, services, commercial, open spaces

Source: www.archdaily.com

1294680652-a101-02-1000x431 1294680655-a101-03-1000x738 1294680660-a101-05-614x1000 1294680697-a101-07-1000x591 1294680699-a101-08-1000x641 1294680701-a101-09 1294680704-a101-10 1294680709-a101-11-1000x465 1294680711-a101-12-1000x595 1294680726-a101-14 1294680729-a101-15-1000x347 1294680731-a101-16-956x1000 1294680734-a101-17-1000x691 1294680737-a101-18-1000x527 1294680741-a101-19-750x1000 1294680744-a101-20-1000x826 1294680748-a101-21-667x1000

Để lại phản hồi

Gửi phản hồi

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Log Out / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Log Out / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Log Out / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Log Out / Thay đổi )

Connecting to %s

%d bloggers like this: