Skip to content

Memorial Church of Heroes / Boczkó Architects

Tháng Sáu 3, 2011

© Courtesy of 

Architects: Boczkó Architects
Location: 
Project Team: Zoltán Gábor Szepesi & Zsuzsanna Mohai
Landscaping: Hajlék Tervező Bt., Vácduka
Structural Engineering: Kerek és Pintér Kft, Budapest
Electrical Engineering: Dinamic Kft, Gödöllő
Building Services: Mopemedia Kft, 
Fire Services: Brolex Kft, Budapest
Project area: 360 sqm
Project year: 2010-2011
Photographs: Ákos Boczkó

1306439936-mcoh-inside-01 1306439953-mcoh-inside-02 1306440942-mcoh-inside-03 1306441023-mcoh-inside-04

The construction site for the reformed church is located in , in a small Hungarian town near the capital Budapest. The aim was to design a recent and modern church with low budget. The contour of the building has been determined by the amorphous shape of the building site, with the slightly curved streetline on both land-side and the road sight / view.

1306444393-mcoh-groundfloor-528x327

Ground Floor PlanThe shape of the building has to communicate the austerity and unornamented design of the reformed church in a contemporary architectural language. The considerations above have led to the introduction of the curved side walls, hands clasped in prayer imitated building in an abstract way. The crowd longitudinal axis of the plot have been designated by the asymmetrical entrance interlocking “fingers” due to a little away from the noisy main road.

1306444371-mcoh-018-528x353

© Ákos BoczkóThe long axis along the funnel-like entrance hall leads to the church’s meeting area, with the focus being the altar-table. Along the axis, under the little finger of the clasped hand one will find the exit from the shop to the cascet-garden. The construction of the asymmetric structure helps increase visual access with benches turned delicately toward the pulpit.  Since the space is not large,  visitors still feel like part of a large family, centered around the altar-table,  even while sitting on the last row of benches. The implementation of a puritan and sincere interior was a also a goal, with modern architecture resources and the use of light as building blocks.

1306444299-mcoh-013-528x353

© Ákos Boczkó

1306444253-mcoh-009

© Courtesy of The proposed solution for this was the interlocking “fingers” and the snow-white dome-like structure. The light sweeps into the ship through the gaps between the fingers clasped lighting the faithfuls psalmist’s books. The form allows indirect light to enter while keeping out the street traffic noise. It’s dazzling  and irrespective of which direction the sun is shining from. The article choir has been the spice of asymmetric design which quasi turns onto the pulpit. Thanks to the gradually increasing floor level, he choir stand is easily seen from the rear benches as well.

1306444311-mcoh-014

© Ákos BoczkóThe 21st century secular people can be brought to the church more easily if the ecclesia helped in the everyday concerns besides the preaching: eg. reserve spaces for the childcare and for parents with children. Two of these rooms also have been made into a the gallery for children,  grouped by age, so they can play without interfering with the ongoing worship in the main ship. Since the site is part of the 60% floorspace common park, we would lilke to take advantage of this unpleasant narrowing form.

1306444401-mcoh-site-1000x426

Site PlanThe altogether 60-70 cm high “groundwaves” of the green space united in a common wave along the main road following the curved wall of the Church. It’s the ground-buttress of the building at the same time and is implanted with low bush-line. The separate Campanilla is inspired by the strong body of the church, which is unimaginable combined with the building. The white tower is decorated only with the lacy wall structure perforated with gaps increasing in size as they increase in height.

1306443406-mcoh-persp-02-500x500

© Courtesy of The outer covering of the church shall reflect the inner purity with traditional white walls, yet be resistant, requiring little maintenance. It is an  expectation from every built-in structure to be economically built, sustainable, mechanically modern, and energy-efficient.

1306444263-mcoh-010-334x500

 

1306441048-mcoh-modell-01 1306441108-mcoh-modell-02 1306441157-mcoh-modell-03 1306441199-mcoh-modell-04 1306441275-mcoh-modell-05 1306441320-mcoh-modell-06 1306443446-mcoh-persp-03 1306443485-mcoh-persp-04 1306444148-mcoh-001 1306444161-mcoh-002 1306444183-mcoh-004 1306444199-mcoh-005 1306444209-mcoh-006 1306444223-mcoh-007 1306444237-mcoh-008 1306444274-mcoh-011 1306444284-mcoh-012 1306444325-mcoh-015 1306444340-mcoh-016 1306444354-mcoh-017 1306444380-mcoh-1floor

From → Nhà thờ

Để lại phản hồi

Gửi phản hồi

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Log Out / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Log Out / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Log Out / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Log Out / Thay đổi )

Connecting to %s

%d bloggers like this: