Skip to content

Aon Insurance Headquarters

Tháng Mười Một 12, 2011


© Courtesy of SPASM Design Architects

Architects: SPASM Design Architects
Location: Dar-es-Salaam, Tanzania
Design Team: Sangeeta Merchant, Sanjay Parab, Maithili Joshi & Sanjeev Panjabi
Contractors: Holtan E.A. Ltd
Engineers: Pendharkar Associates
Client: SKAN Properties Limited
Site Area: 2,591 sqm
Total Built Area: 820 sqm
Photographs: Muzu Suleimanji & Sanjeev Panjabi




Sited in a quiet, low-rise, residential neighborhood of Dar-es-Salaam, an emerging financial hub on the coast of Tanzania, East Africa, the AON Insurance Headquarters is nestled within a lovely garden acreage with existing acacias, gulmohurs, frangipanis and Erica palms.


ground floor plan

The brief prompted the placement of three off-shutter concrete cabinets, to incorporate storage of records. These cabinets form the principal enclosure and allow for framed vistas of the surrounding garden, continuing and enhancing the spatial construct of the garden.


© Courtesy of SPASM Design Architects

Over these cabinets, levitates a giant, blade-thin canopy. It is a contemporary interpretation of the indigenous ‘makuti’ or thatch roofs.
The glazed upper storey detaches the solid walls from the light canopy and affords limitless views over the tree tops. The windows can be kept open for most part of the year, reducing energy loads, allowing fresh cool breeze to penetrate the building, apart from offering abundant protection from heavy rains of the tropics. It modulates glare-free, reflected light to create a soothing work environment and establishes a strong connection to the outside.


© Courtesy of SPASM Design Architects

A water body immediately outside the principal meeting rooms invigorates the surrounds with the soft sound of flowing water and acts as a black reflective plane.

From within the building, one can sense the passage of time as the building absorbs the slightest changes in the light quality and the shifting of the shadows of trees, in the outside garden environment. Movement within the building and occupation of each office amplifies the intrinsic connection with the surrounding vegetation.


© Courtesy of SPASM Design Architects

The building maintains an honest simplicity in its make up and in its materiality, fostering the comfort of its inhabitants and in the hope of promoting productivity.

Source: archdaily.com

From → Văn phòng

Để lại phản hồi

Gửi phản hồi

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Log Out / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Log Out / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Log Out / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Log Out / Thay đổi )

Connecting to %s

%d bloggers like this: